Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Gazon : de groene oase

Een mooie gazon is de droom van iedere tuineigenaar. Maar in de praktijk blijkt dit moeilijker te verwezenlijken dan men meestal denkt. Er bestaan verschillende soorten gazon. Zo zullen sommige grassoorten beter bestand zijn tegen droogte, vocht, ziektes of een partijtje voetbal dan andere. De meeste gazons zijn samengesteld uit verschillende soorten gras.

Met verschillende grassoorten worden grasmengsels gemaakt. Dit zijn de zakken met graszaad die u in de handel koopt. Deze bevatten zelden slechts 1 soort gras. Ze zijn een mengeling van verschillende soorten graszaad. Op de zakken staat altijd vermeld waarvoor dit type van gazon geschikt is.

Zo is sportgazon zeer sterk. Het is bestand tegen intensief gebruik zoals door spelende kinderen. Het groeit vrij snel waardoor men meer moet maaien, maar het is zeer goed bestand tegen droogte. Het is minder sierlijk dan de andere grasmengsels.

Speelgazon is dan weer minder sterk dan sportgazon, maar het oogt veel mooier. Het blad van het gras is dunner dan bij sportgazon waardoor uw gazon er gelijkmatiger uitziet. Het is nog steeds goed bestand tegen spelende kinderen maar het is niet aan te raden om het lokale elftal te laten trainen op dit gazon. Het is traag groeiend en kan ook op schaduwrijke plaatsen gebruikt worden. Dit is meestal de beste keuze voor tuinen die regelmatig betreden worden.

Siergazon is niet geschikt voor intensief gebruik. Het groeit zeer traag en ziet er prachtig uit. Dit type van gazon is geschikt om te gebruiken op kleinere plaatsen in de tuin waar niet gelopen wordt zoals bijvoorbeeld naast wandelpaden en tussen bloemperken. Er bestaan nog andere soorten van gazon. U kan meer informatie vinden op de pakken die in de handel verkrijgbaar zijn.

 

Gazon heeft regelmatig voeding nodig

De problemen die het meest voorkomen in een gazon zijn onkruidgroei en een te grote hoeveelheid mos. Vooral een pas aangelegd gazon is kwetsbaar voor deze problemen en het vraagt in het begin een beetje inspanning en een kleine investering om uw gazon in goede conditie te houden.

Een prachtig gazon kan in een mum van tijd veranderen in een door mos overgroeid deken. Indien u hier niets aan doet zal het mos uw gazon verstikken en zal het gras afsterven. Maar mos komt niet zomaar. Er zijn verschillende factoren verantwoordelijk voor een sterke toename van mos in uw gazon.

Zo komt mos vooral in het voorjaar opzetten, wanneer de temperatuur begint te klimmen en de luchtvochtigheid toeneemt. Te weinig kalk (wat een zure bodem tot gevolg heeft) en te weinig voedingsstoffen voor uw gras zijn ideaal om mos snel te laten groeien. Indien bepaalde plaatsen van uw gazon langdurig in de schaduw liggen, zal u opmerken dat op deze plaatsen het mos sneller tot ontwikkeling komt. Dus het is raadzaam om aan deze plekken extra aandacht te besteden.

Een harde bodem waar regenwater op blijft staan, in combinatie met kort gemaaid en traag groeiend gazon is om problemen vragen. Zorg er voor dat overtollig water kan afvloeien. Hoe droger uw gazon, hoe minder kans er is dat er zich mos kan vormen. Gebruik voor de bestrijding van mos geen chemische producten zoals ijzersulfaat. Op lange termijn zijn deze producten zeer schadelijk voor het milieu.

 

Hoe beter de bodem, hoe mooier uw gazon

Om te beginnen moeten we de zuurtegraad van de bodem kennen. De pH waarde van de bodem voor gazon moet rond 6 liggen. Minder dan 6 is te zuur en moet men dus kalk toevoegen aan de bodem. Kalk kan men in verschillende verpakkingsvormen kopen. Kijk steeds op de verpakking omdat hierop vermeld staat hoeveel kalk men moet gebruiken per 10 of per 100 vierkante meter. Deze hoeveelheden verschillen van fabrikant tot fabrikant.

Door de zuurtegraad van de bodem te reguleren pakken we vrijwel onmiddellijk de hoofdoorzaak van sterke mosgroei aan. Het gras kan tevens ook veel beter de voedingsstoffen die in de bodem aanwezig zijn opnemen als de zuurtegraad optimaal is.

Sommige producten die verkrijgbaar zijn in de handel doen echter nog veel meer dan alleen maar de zuurtegraad regelen. Zo bestaan er ook mengsels waaraan organismen zijn toegevoegd die er voor zorgen dat het teveel aan organisch materiaal dat tussen het gras ligt gaat verteren en zo omgezet zal worden in bruikbare humus. Men mag deze producten meestal toepassen in het voorjaar en bij het aanvangen van de winter. Raadpleeg het schema dat aanwezig is op de verpakking van het product.

Gazons die zeer veel last hebben gehad van overvloedige mosgroei kunnen verstikt raken. Het gras kan dan niet meer voldoende voedingsstoffen opnemen en krijgt een bleke kleur of kan in ernstige gevallen afsterven. Na het toevoegen van kalk om de zuurtegraad van de bodem op peil te brengen is het dan meestal ook noodzakelijk om het tekort aan voedingsstoffen in de bodem aan te pakken.

Hiervoor gaan we een gazonmeststof gebruiken. Ook deze doen meer dan alleen maar de bodem verrijken. Om snel al het mos te verwijderen kan men het gazon verticuteren. Dit gebeurt met een machine die alle mos van tussen het gras plukt en het gras ongemoeid laat. Hierdoor kan uw gazon weer mooi beginnen dicht te groeien. Indien de hoeveelheid mos niet te groot is hoeft men niet noodzakelijk te verticuteren, maar het versneld wel het herstelproces.

Kies voor een organische meststof die lange tijd actief blijft. Zo moet u niet alle 14 dagen een nieuwe dosis mest uitstrooien. Sommige producten blijven 2 tot 6 maanden werken. U zal merken dat binnen de week uw gras reeds een groenere kleur krijgt, echter zonder dat het snel begint te groeien. Het is namelijk niet de bedoeling dat u 2 keer per week het gras moet afrijden, wel dat uw gras sterker en gezonder is. Deze meststoffen doen juist dat.

Het toevoegen van meststof aan het gazon doet men in April of Mei, en nog een keer in September. Ook hier kan men best de aanbevelingen van de fabrikant volgen die men op de verpakking terug kan vinden. De hoeveelheid die moet gestrooid worden kan men ook op de verpakking terugvinden.