Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Bloemen : schoonheid der natuur

Een tuin met veel bloemen vraagt regelmatig onderhoud. Ook moet u er rekening mee houden dat al die bloemenpracht insecten aantrekt die u misschien liever niet in uw tuin hebt. Een bloementuin aanleggen vraagt ook enige planning vooraf. De meeste mensen voelen er niet veel voor om een plan uit te tekenen waarop elke bloem staat, en dit is ook niet nodig.

Het is echter wel belangrijk om op voorhand te weten welke bloemen in welk seizoen in bloei staan, hoe groot ze worden, en welke kleur ze hebben. Als u dit allemaal weet kan u er voor zorgen dat uw bloementuin gedurende het ganse jaar bloemen voortbrengt die allemaal bij elkaar passen. Het is ook niet aan te raden om alleen maar bloemen te kiezen met felle kleuren. Een bloementuin kan dan al snel zeer druk en overweldigend worden. Het is meestal beter om felle kleuren te combineren met pasteltinten.

Bloemen zijn echter niet het belangrijkste element in de tuin omdat deze niet het hele jaar in bloei staan. Bomen, struiken en heesters zijn dit wel. Voor deze moet dan ook eerst een plaats gezocht worden in de tuin. Zij staan in het middelpunt van de belangstelling zolang uw bloemen niet in bloei staan.

Wanneer alle vaste planten op hun plaats staan zoekt men de geschikte bloemen uit die hier bijpassen. Uiteraard weet u of uw struiken en heesters zelf bloemen dragen, wanneer ze bloemen dragen, en welke kleur deze bloemen hebben. U kan de kleur van uw bloemenperk afstemmen op de kleur van de bloemen van de heesters zodanig dat deze mooi bij elkaar passen.

Beslis ook op voorhand of u de tuin een klassiek of liever een strak en modern karakter wil geven. De vorm van het bloemenperk hangt hiervan af. Zwierige vormen horen meer thuis in een klassieke tuin terwijl rechthoekige vormen meer geschikt zijn voor een strakke tuin. U kan deze stijlen uiteraard combineren, maar hier is toch wel enige voorzichtigheid geboden.

Zorg er ook voor, ongeacht de stijl die u wil volgen, dat de bloemperken niet te groot of te klein zijn. Te kleine bloemperken zullen al snel overvol lijken wanneer men ze beplant met grote bloemen terwijl te grote bloemenperken moeilijk gevuld geraken met kleinere bloemsoorten.

 

Kies de juiste bloemen voor uw tuin

Er bestaan 2 soorten van bloemperken. Enerzijds hebben we de bloemeneilanden. Dit zijn plekken die omringd zijn door gazon waar meerdere soorten bloemen bij elkaar staan. In het midden van het eiland staan dan de grotere soorten bloemen die hoog groeien en aan de buitenzijde de kleinere soorten. Deze eilanden worden over het algemeen te klein gemaakt zodat het lijkt alsof er iemand gemorst heeft met bloemenzaad in het midden van het gazon.

Maak het eiland groot genoeg zodat het dominant aanwezig is zonder de tuin te overheersen. Zorg er ook voor dat de aarde van het bloemeneiland niet te hoog boven het gazon uitsteekt. Anders lijkt het alsof er iets onder begraven ligt.

Anderzijds hebben we ook de borders. Deze liggen aan de rand van de tuin en de grootste bloemen staan uiteraard achteraan. Meestal ligt een border tegen een muur of houten afsluiting, een haag of rond de verhoogde rand van het terras. Borders zijn vooral geschikt voor kleinere tuinen of tuinen die veel door kinderen gebruikt worden. Een bloemeneiland overleeft een partijtje voetbal meestal niet.

Voordat u bloemen gaat uitkiezen kijkt u best eerst even in uw tuin hoe het gesteld is met de hoeveelheid zonlicht. Plant geen bloemen die veel direct zonlicht nodig hebben op een schaduwrijke plaats in uw tuin. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar bij het kopen van bloemenzaad of bloembollen wordt dit veelal over het hoofd gezien.

Geef uw planten ook voldoende ruimte. Veel eigenaars van een tuin willen snel een mooi gevulde tuin zien. Dus worden alle planten kort bij elkaar gezet. Dit heeft een negatieve invloed op de groei van uw planten en op de uitstraling van uw tuin. U zal zien dat indien u uw planten ver genoeg uit elkaar hebt gezet, deze tegen het volgende jaar uitgegroeid zijn tot sterke struiken die voldoende bloemen zullen dragen.

Zeer in trek zijn bloementuinen die bestaan uit slechts 1 kleur bloemen. Deze tuinen hebben een smaakvolle uitstraling, maar zijn niet zo eenvoudig om aan te leggen. Door altijd dezelfde kleur te gebruiken loopt men het risico dat de tuin er snel eentonig gaat uitzien. Het is de bedoeling om te werken met verschillende tinten van een bepaalde kleur.

Witte bloemen zijn het beste voor een dergelijke tuin. Maar uitgebloeide bloemen moeten zo snel mogelijk verwijderd worden omdat de bloemblaadjes snel bruin worden waardoor uw tuin er onverzorgd gaat uitzien.

Probeer om planten te kopen die voldoende bloemen dragen, maar die na de bloei van de bloemen ook nog lang groene bladeren blijven dragen. Dergelijke planten zullen er voor zorgen dat uw tuin er vanaf het voorjaar tot laat in de herfst goed uit blijft zien. Het groen van planten met uitgebloeide bloemen (zoals voorjaarsbloeiers) zal er voor zorgen dat er contrasten ontstaan met bloemen die later op het seizoen in bloei komen.

Het is eenvoudiger om planten langer groen te houden in tuinen waar er meer zonlicht is, indien u deze planten regelmatig verzorgt. In schaduwrijke tuinen zullen uw planten sneller hun bladeren verliezen. Hou er ook rekening mee dat het meestal 2 tot 3 bloeiseizoenen duurt vooraleer uw planten optimaal zullen bloeien.