Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Buxus

Buxus tuinen zijn een oase van groen

Buxus heeft een prachtige structuur van kleine, kort bij elkaar staande, groene bladeren. Dit zorgt voor een compacte groei waardoor Buxus struiken eenvoudig te snoeien zijn in tal van vormen. Buxus struiken kunnen een tuin overheersen wanneer deze niet tijdig gesnoeid worden. Sommige soorten kunnen zelfs hoger dan 5 meter worden.

Gelukkig groeit de dwergsoort veel trager waardoor deze veel minder onderhoud nodig heeft. Dit maakt vormsnoei nog eenvoudiger, maar men moet wel een tijdje wachten voordat men de gewenste vorm heeft omwille van de trage groei van deze dwergsoort. Buxus tuinen zullen ook niet veel andere vaste planten hebben omdat de nadruk moet liggen op de mooie vormen van de Buxus.

Snoeien wordt hoofdzakelijk gedaan voor de vormgeving, niet om de struik gezond te houden. Het is wel nodig om de bodem van een dikke laag mulch te voorzien omdat de wortels van Buxus zich zeer kort onder de oppervlakte bevinden. Onbeschermde wortels kunnen tijdens strenge vorst beschadigd worden waardoor de struik kan afsterven. Het is echter niet alleen de vorst die de wortels kan beschadigen, ook grote hitte of droogte zijn nefast voor de wortels. Zorg voor een laag mulch van minstens 5 a 7 centimeter dik die tot op een afstand van ongeveer 30 centimeter van de stam verspreid moet worden.

De bodem van een Buxus tuin moet goed gedraineerd worden omdat anders de wortels kunnen wegrotten. De ideale pH waarde van de grond ligt voor Buxus tussen 6,8 en 7,5. Het is aan te bevelen om de struiken op een schaduwrijke plaats te planten. Ze verdragen wel rechtstreeks zonlicht, maar de hoge temperatuur van de bodem kan er voor zorgen dat de wortels uitdrogen.

Buxus kan in groepen bij elkaar geplant worden waarbij ze dienst doen als natuurlijke afsluiting of lage haag. De dwergsoort wordt veel gebruikt als patioplant in pot of om design elementen toe te voegen aan de tuin. De groenblijvende bladeren zijn uitermate geschikt om in bloemstukken gebruikt te worden.

Engelse Buxus heeft een compactere groei dan de andere soorten en groeit ook veel trager. De Japanse variëteit, Buxus microphylla japonica, is dan weer beter bestand tegen de droogte. Een veel voorkomend probleem bij Engelse Buxus is het verkleuren van het blad van groen naar geel of roodbruin. Dit is het gevolg van een langdurige blootstelling aan wind en direct zonlicht in de winter. Door de wind en de zon, in combinatie met koude, verliest het blad teveel vocht. Door de bevroren grond kan de plant niet voldoende vocht opnemen om het verlies te compenseren. Dit probleem kan men verhelpen door er voor te zorgen dat Buxus tijdens de winter voldoende beschermd is tegen zon en wind.

Hier en daar kan men geschriften vinden van het gebruik van Buxus als medicijn of remedie tegen tal van kwalen. We willen hier wel waarschuwen dat geen enkel medisch gebruik afdoende bewezen is dat het daadwerkelijk helpt. Buxus is uitermate decoratief, en laat ons het daarbij houden.

 

Kies de juiste planten voor uw tuin

Te weinig planten geven een tuin een kaal uitzicht. Teveel planten zorgen dan weer voor een onoverzichtelijke tuin. Het is echter niet alleen het aantal planten dat belangrijk is, ook de soort planten die u kiest speelt een belangrijke rol. Het is onmogelijk om hier alle plantensoorten op te sommen, maar we kunnen u wel enige richtlijnen meegeven.

U zal eerst moeten bepalen welke soort bodem uw tuin heeft voordat u planten kan aankopen. Niet alle planten groeien namelijk even goed in elke bodemsoort. Een zanderige bodem is uitermate geschikt voor planten die niet veel water nodig hebben. Deze hebben lange wortels die vrij diep gaan om voldoende vocht te krijgen. De bladeren van deze planten zijn klein en soms bedekt met haartjes om overmatig vochtverlies tegen te gaan. Goede planten zijn Acanthus spinosus, Artemisia arborescens, Cotoneaster lacteus, Lavandula, Geraniums, Solidago Goldenmosa, Freesia, Iris, ea.

Kleigrond is vast en zwaar. Bij extreme droogte kan deze grond gaan scheuren wat wortels van planten kan beschadigen. Bij deze grondsoort moet men meer dan bij andere grondsoorten de planten zorgvuldig uitkiezen. De bodem moet ook zorgvuldig omgespit worden en liefst gemengd worden met potgrond. Goede planten zijn Cornus alba, Magnolia virginiana, Salix caprea, Viburnum opulus, Primula japonica, Ranunculus lingua, ea.

Neutrale en zure bodem kan men terugvinden in bossen en veengebieden. Als de grond niet zuur genoeg is voor een bepaalde soort van planten dan kan men hier compost of humus onder spitten. De meeste planten die in deze grondsoort staan hebben veel water nodig. Goede planten zijn Camelia, Gardenia augusta, Gaultheria, Hamamelis, Heidekruid, Pieris, Rhododendron, Lilium speciosum, ea.

Bodem die rijk is aan kalk levert prachtige planten op. De meeste wild groeiende planten komen voor in deze bodemsoort. Soms kan deze grond snel uitdrogen, dus voldoende water geven is nodig. Goede planten zijn Aucuba Japonica, Berberis darwinii, Buddleja davidii, Ceanothus impressus, Forsythia suspensa, Fuchsia Riccartonii, Hebe Great Orme, Hypericum Hidcote, Malus sieboldii, Rozen, Sambucus nigra, Sering, Viburnum tinus, Clematis, Klimop, Lonicera, Passieflora caerulea, Wisteria sinensis, Acanthus spinosus, Aster novi belgii, Salvia nemorosa, Crocus, Gladiolen, Narcis, Tulpen, ea.

Indien u woonachtig bent aan de kust, dan is het aantal planten waar u kan uit kiezen beperkt. De wind zorgt er voor dat zoutdeeltjes ver kunnen meegevoerd worden. Sommige planten kunnen hier tegen doordat de bladeren beschermd zijn door een harde bovenlaag. Goede planten zijn Acacia verticillata, Baccharis halimifolia, Berberis darwinii, Erica arborea, Euphorbia characias, Fuchsia magellanica, Helichrysum italicum, Hydrangea macrophylla, Pittosporum tobira, Hedera canariensis, Calendula officinalis, Coreopsis tinctoria, Dahlia Coltness Gem, Dianthus chinensis, Amaryllis belladonna, Galtonia candicans, Hyacint, ea.

Een muur die geen zon krijgt kan men opluisteren door er de juiste klimplanten tegen te zetten. Sommige van de planten dragen bloemen, en ook klimrozen doen het hier redelijk goed. De meeste planten die in de schaduw groeien houden van vochtige bosgrond. Goede planten zijn Clematis alpina, Hedera Helix, Hydrangea patiolaris, Lonicera tragophylla, Camellia japonica, Cotoneaster horizontalis, Forsythia suspensa, Mahonia japonica, ea.

Hoge hagen worden gebruikt om de tuin van een natuurlijk omheining te voorzien en lage hagen kan men gebruiken om de tuin in te delen. Coniferen komen het meest voor als haagplanten voor een hoge haag omdat deze snel groeien en vrij sterk zijn. Ook zijn ze het hele jaar door groenblijvend. Goede planten zijn Ilex aquifolium, Laurus nobilis, Juniperus communis, Larix decidua, Taxus baccata, Buxus sempervirens, Hibiscus rosa sinensis, Ligustrum ovalifolium, Prunus laurocerasus, ea.