Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Chinese tuinen zijn ideaal om tot rust te komen

Een Chinese tuin is de plaats bij uitstek om korter bij de natuur te komen. Een echte Chinese tuin moet aan een aantal eisen voldoen zoals de tuin moet kort bij de woning liggen en mag niet te groot zijn, bij voorkeur ommuurd en verdeeld in individuele compartimenten, en asymmetrisch van vorm zijn. In een Chinese tuin wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van stenen, water, bomen, planten, beelden, windmuziekjes, en wierook.

Een Chinese tuin is een oase van rust waar men op een spiritueel niveau in contact kan komen met de natuur en met zichzelf met als doel uw idealen opnieuw te ontdekken. Chinese tuinen geven de bezoeker de mogelijkheid om ver weg te zijn van het actieve sociale leven en om tot zichzelf te komen. Zo kan men tijdelijk ontsnappen aan de druk en verplichtingen van het alledaagse leven en tot rust komen.

De planten in een Chinese tuin hebben een symbolische betekenis. Bamboe komt in elke Chinese tuin voor en het staat symbool voor een sterk karakter. Spar staat symbool voor volharding, een lange levensduur, en waardigheid. De Lotus staat symbool voor reinheid. De bloeiende pruimenboom is 1 van de belangrijkste planten in de Chinese tuin omdat hij vernieuwing en wilskracht symboliseert. Chrysanten staan symbool voor uitmuntendheid en moed. Pioenen staan symbool voor rijkdom.

Decoratieve stenen worden gebruikt om structuur te geven aan de tuin. Vooral Taihu stenen zijn zeer in trek omdat deze wijsheid en onsterfelijkheid symboliseren. Deze stenen komen alleen voor aan het Tai meer dat ten zuiden ligt van Suzhou. Tijdens de Song dynastie waren deze stenen de duurste en meest waardevolle voorwerpen in het rijk. In een Chinese tuin worden deze stenen samen gebruikt met stromend water en vijvers om de basis te vormen voor het ontwerp.

Vrijwel elke Chinese tuin heeft een centraal gelegen vijver. Van hieruit kunnen dan 1 of meerdere riviertjes vertrekken. Op het einde van deze riviertjes zorgt een pomp er voor dat het water terug naar de vijver gebracht wordt. U kan zelfs een waterval aanleggen en het water hier naar boven pompen waarna het langs de stenen terug in de vijver loopt. Ook tempels en bruggen komen veel voor.

De vloeiende bewegingen van het water staan in sterk contrast met de onbeweeglijkheid van de stenen. In een Chinese vijver zal men verschillende soorten vis terugvinden zoals goudvissen en karpers. In grotere tuinen kan men meerdere paviljoenen zetten die elk een ander doel hebben. Zo kan men een paviljoen hebben om uitsluitend thee te drinken. Een ander paviljoen kan dan gebruikt worden om te mediteren.

De wandelpaden in een Chinese tuin kunnen uit verschillende materialen bestaan zoals kiezelsteentjes, natuursteen, of gewoon zand. In de oudheid (en eigenlijk nu nog steeds) kon men aan de bedekking van de wandelpaden afleiden hoe welgesteld de eigenaar van de tuin was.