Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Het nut van een composthoop

Nadat u al het nodige heeft gedaan om de kwaliteit van de bodem in uw tuin optimaal te krijgen, is het de bedoeling om dit ook zo te houden. Alle planten halen hun voedingsstoffen uit de bodem. Door een tekort aan voedingsstoffen zullen uw planten niet goed groeien. Ook zijn ondervoede planten veel gevoeliger voor ziekte en insecten. De eenvoudigste manier om er voor te zorgen dat de bodem voldoende voedingsstoffen heeft is door moeder natuur na te bootsen.

De grond ligt in de vrije natuur bezaaid met plantenresten zoals takjes en bladeren, en ook met uitwerpselen van kleine dieren zoals van vogels, egels, eekhoorns, enz. Al deze zaken worden door de organismen die in de grond aanwezig zijn afgebroken tot bruikbare compost voor planten. Dit natuurlijke proces duurt vrij lang, maar u kan reeds op voorhand verschillende zaken composteren en zo de natuur een handje helpen.

 

Hoe creëer je een composthoop?

Een composthoop bestaat uit onkruid uit de tuin, bladeren van planten en bomen, en grasmaaisel. U kan echter nog veel andere zaken toevoegen aan het compost zoals bijvoorbeeld schillen van aardappelen en fruit, groenteresten, eierschalen, uitwerpselen van kleine huisdieren en bloemen. Vermijd in elk geval om resten van vlees, grote hoeveelheden tafelafval, zand, houtskool en as, grof hout en kattenbakvulling toe te voegen aan het compost.

Zorg er voor dat de compostbak niet in de volle zon staat. Hierdoor gaat het compost uitdrogen en zal de temperatuur binnenin het compost veel te hoog worden. De compostbak moet afgesloten kunnen worden met een deksel. Teveel vocht of teveel koude regen zal de temperatuur in het compost naar beneden halen waardoor het proces stopt.

Maak onderaan de compostbak gaten zodat het overtollige water weg kan lopen. Om een snelle compostering op gang te krijgen kan men het vers toegevoegde materiaal mengen met compostgrond van het vorige seizoen. Elke 2 tot 4 weken moet het compost verlucht worden. Hierdoor zal de compostering sneller verlopen. De tijd die nodig is om bruikbare compost te bekomen bedraagt 4 tot 8 weken. Indien de omstandigheden niet optimaal zijn kan het 3 of 4 maanden duren vooraleer het compost kan gebruikt worden.