Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Cottage tuinen zijn knus en gezellig

Een cottage tuin kan men duidelijk onderscheiden van andere tuinen dankzij het vrije ontwerp, het gebruik van traditionele materialen, een dichte beplanting, en het gebruik van opvallende planten die soms eetbare vruchten dragen. De oorsprong van de cottage tuin vinden we in Engeland waar men nog zeer veel van dergelijke tuinen kan aantreffen die zeer charmant en soms zelfs overweldigend mooi zijn.

De cottage tuin bestaat reeds honderden jaren en was de standaard tuin bij elke werkmanswoning of kleine boerderij in Engeland. De cottage tuin onderging echter een stijlverandering rond de jaren 1870 als antwoord op de meer gestructureerde en streng aangelegde typische Engelse tuin die men vooral bij de herenhuizen kon vinden. De eerste cottage tuinen waren meer praktisch ingesteld dan deze die men tegenwoordig kan vinden. Er heerste grote armoede op het Engelse platteland en het spreekt voor zich dat ieder stukje grond nuttig gebruikt werd. Zo was er in de cottage tuin van vroeger veel plaats voorzien voor groenten en kruiden, alsook fruitbomen en zelfs dieren zoals schapen en koeien.

Bloemen werden eerst alleen maar gebruikt om de vrije plaatsen in de tuin op te vullen. Na verloop van tijd begon men meer bloemen te gebruiken om de cottage tuin mooier te maken. Kenmerkend voor een cottage tuin is ook dat hij omgeven is door een haag van rozenstruiken. Typische bloemen uit de 19de eeuw zijn stokrozen, violetjes, en ridderspoor. Andere elementen die men in een traditionele cottage tuin kan terugvinden zijn de alom bekende zonnewijzer, paden gemaakt uit verschillende soorten steen, en oude zitbanken.

Na verloop van tijd reserveerde men zelfs in de strakke Engelse tuinen een stuk grond voor de traditionele cottage tuin omdat deze een rijke bloemenpracht had, iets wat bij de strakke Engelse tuin ontbrak. De hedendaagse cottage tuin kent nog veel gelijkenissen met deze van honderden jaren geleden. Er worden wel meer verschillende soorten bloemen gebruikt en men maakt nu ook meer gebruik van siergrassen en inheemse planten.

Het gebruik van rozenstruiken met welriekende bloemen is doorheen de geschiedenis echter onveranderd gebleven in de cottage tuin. Zowel de oude soorten als de meer ziekte bestendige nieuwe variëteiten worden samen gebruikt. Ook klimplanten, 1-jarigen, en hedendaagse vaste planten worden veelvuldig gebruikt.

Paden en omheiningen worden vervaardigd uit traditionele materialen zoals steenoverschot en hout. Dit geeft de cottage tuin een ongedwongen en losse uitstraling. In combinatie met ceramische potten en ornamenten vervaardigd uit traditionele materialen verkrijgt men een echte cottage tuin.

Oude plantensoorten zijn gevoelig voor ziektes. Daarom dat men tegenwoordig de voorkeur geeft aan moderne soorten die hiertegen bestand zijn maar die toch de uitstraling hebben van de oude soorten. Zo heeft men de David Austin rozen die vele bloembladeren hebben en die een aangename geur verspreiden, net zoals de oude rozen. Dit in combinatie met de sterkte en resistentie tegen ziektes maken van de David Austin rozen de meest gebruikte rozen voor cottage tuinen.