Ecologische tuinen met inheemse planten
Een ecologische tuin is een mini-ecosysteem op zich. De bedoeling is om zo nauwkeurig mogelijk de omstandigheden van het ongerepte ecosysteem te benaderen zonder hierbij de natuur te belasten. De basis van iedere ecologische tuin zijn planten die zowel een decoratieve als functionele waarde hebben.
De ecologische tuin zorgt ook voor een onderkomen voor vogels, nuttige insecten, en plaats voor in het wild levende zoogdieren. Meer nog, de ecologische tuin produceert ook voeding, heeft bloemen en kruiden, en bevat een aantal planten die kunnen gebruikt worden voor de bereiding van medicinale producten. Ook zaden en bessen die door mensen kunnen gegeten worden mogen niet ontbreken in een ecologische tuin.
Inheemse planten vormen de basis voor iedere ecologische tuin. Door de planten op een slimme manier te groeperen ontstaat er een dichte en compacte groei waardoor onkruid geen kans krijgt. Door slim te combineren kan men een ecologische tuin maken die vrijwel geen onderhoud vraagt en die kan voorzien in de behoeften van mens en dier.
Een ecologische tuin heeft een complexe structuur die het gevolg is van het logisch groeperen van plantensoorten. Esthetisch gezien heeft dit tal van voordelen. Zo zal er tijdens ieder seizoen ergens in de tuin leven te bespeuren zijn. Het is de bedoeling om de tuin een meer natuurlijke uitstraling te geven wat bereikt kan worden door handig in te spelen op wat inheemse planten te bieden hebben.
Een tuin vol met tropische planten in een streek met een gematigd tot koud zeeklimaat is niet echt ecologisch. Deze tropische planten kunnen een koude winter met de nodige zorg en bescherming moeiteloos overleven, toch horen deze niet thuis is dit klimaat. Groei, bloei, en afsterven van planten moeten een normale cyclus doorlopen, zonder interventie van mensen.
En wat te denken van de ecologische tuin voorzien van een zwemvijver? Stel uzelf een vijver voor met zuiver water, ja zelfs zuiver genoeg om van te drinken, en waar toch waterlelies, riet, en een compleet levend ecosysteem in terug te vinden zijn. Een dergelijke vijver neemt alle problemen die men bij een gewoon zwembad heeft meteen weg. Er is geen dure filterinstallatie nodig en er moeten geen chemische producten gebruikt worden om het water zuiver te houden. U bespaart dus een hele hoop geld en bovendien belast u het milieu veel minder.
De ecologische zwemvijver is er gekomen nadat men met succes vijvers heeft aangelegd om Koi te kweken. Deze vissen hebben zeer proper water nodig om te overleven. Het water bevat onschadelijke bacteriën die het grootste deel van de verontreiniging uit het water halen. Vervolgens zorgen planten er voor dat het water voldoende zuurstof krijgt wat de afbraak van vuil sneller laat gaan.
Ecologische tuinen worden de laatste jaren steeds populairder. Niet zozeer omdat het de nieuwe trend is, maar wel omdat ze zeer onderhoudsvriendelijk zijn en ze tal van voordelen bieden tegenover gewone tuinen.
Iedere tuin heeft meststoffen nodig
Uw tuin zal waarschijnlijk jaren prachtig in bloei staan zonder dat u hier iets voor moet doen. Maar vroeg of laat zal u gebruik moeten maken van meststoffen om uw planten te voorzien van de extra voeding die ze nodig hebben.
Planten en bomen halen hun meststoffen uit het regenwater dat op de grond en op hun bladeren terechtkomt. Maar wanneer u veel planten heeft, of planten met speciale eisen op het gebied van voeding, dan is regenwater alleen niet voldoende. Meer nog, indien u in de stad woont, of er kort bij, dan is de kans groot dat dit regenwater matig tot sterk vervuild is waardoor uw planten een negatieve invloed zullen ondervinden van een fikse regenbui.
Je hebt zowel organische als anorganische meststoffen. Organische meststoffen bestaan enerzijds uit dierlijke mest en uit compost. Het voordeel van deze meststoffen is dat de structuur van de bodem er beter door wordt en dat ze van zichzelf al organismen bevatten die de bodem nodig heeft. Het nadeel is echter dat ze traag werken aangezien de organismen tijd nodig hebben om in de bodem hun werk te doen. Deze meststoffen hebben soms niet het gewenste resultaat bij plantensoorten die specifieke voeding nodig hebben.
Anorganische meststoffen daarentegen werken zeer snel en doeltreffend. Men kan voor alle plantensoorten die bepaalde vereisten hebben op het gebied van voeding, zoals fruitbomen, rozenstruiken of hydrangea, de juiste meststoffen krijgen. Een nadeel is wel dat ze na verloop van tijd de bodem zuurder maken. Hierdoor moet je geregeld kalk aan de bodem toevoegen om dit tegen te gaan. Kijk steeds goed op de verpakking voor welke planten de meststof bedoeld is. Het verkeerde product kan ernstige schade toebrengen aan de wortels van de planten.
Planten in volle grond kan men nauwelijks overbemesten aangezien het teveel aan mest wegspoelt in de bodem. Let echter wel op wanneer u potplanten bijmest. Bij een te grote bemesting kunnen de wortels verbranden wat ernstige schade aan de plant kan toebrengen. Lees steeds aandachtig de gebruiksaanwijzing en ga liefst zelf niet beginnen met experimenteren. Het is ook beter om uw planten meerdere keren een kleine dosis meststof te geven dan 1 keer een grote. Als u denkt dat er een probleem is met de kwaliteit van de bodem dan kan een laboratoriumonderzoek meer duidelijkheid brengen.