Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Haagliguster: Tips en Info

Ben je op zoek naar een haagplant die heel het jaar door kleur brengt in je tuin?  Dan is een haagliguster wat je zoekt. Deze populaire haagplant is makkelijk in onderhoud en verliest enkel bij strenge winters zijn bladeren. De mooie witte bloemetjes in de zomer zijn ook een extra troef, wanneer je niet graag hagen scheert.

 

Ligustrum ovalifolium

ligustrum ovalifolium

De Latijnse naam is een mondvol, maar de plant op zich houdt het simpel. Met een normale groei van 20-40 cm per jaar en zijn sterke prestaties tijdens de winter, is deze plant makkelijk in onderhoud.  Ook voorziet deze haag de ideale leefomgeving voor heel wat fauna. Vogels, vlinders en insecten zullen hierdoor zeker extra leven brengen in je tuin.

 

Daarnaast kan een haagliguster door zijn robuust karakter goed tegen luchtvervuiling. Wanneer je dus van plan bent om een haag te planten langs de straatkant, biedt de haagliguster ook beschutting tegen mogelijke uitlaatgassen.

 

Verschil met gewone liguster

De haagliguster heeft zijn Latijnse naam te danken aan zijn ovaalvormige blaadjes. Dit onderscheidt de haagliguster van de gewone liguster (Ligustrum vulgare), die een ronder blad heeft. De twee verschillen ook in groei. De haagliguster wordt in tegenstelling tot een gewone liguster, die tot 4 m hoog kan worden, slechts 2,5 m hoog.

 

Ligusterhaag kopen

Er zijn 2 manieren om haagplanten aan te kopen: met blote wortel of in kluit. De goedkoopste optie is in blote wortel. Je riskeert mogelijk wel beschadiging van de wortels tijdens transport.  Een vakman koopt de plantjes steeds in kluit aan. Deze komen ook uit de volle grond, maar bieden makkelijker transport en minder risico op beschadiging van de wortels.

Voor een mooie volle haag heb je per meter 5 à 6 plantjes nodig. Afhankelijk van de hoogte en het aantal zal de prijs variëren. Voor een plantje van 40 cm betaal je tussen de 5 en 12 euroOntvang vrijblijvend een prijsvoorstel op maat van erkende tuinaannemers in je buurt.

 

Wanneer haagliguster planten?

Doordat de plant meestal aangekocht wordt met blote wortels of in kluit is het belangrijk om rekening te houden met de plantperiode van de haagliguster. Je kan pas planten als de ligusterhaag in rust is, dus even niet meer groeit. Dat is in de periode van begin november tot eind maart. Ben je wat later? Dan is planten tot half april ook nog mogelijk. Je plant dus het best net voor of net na de winter.

 

Haagliguster snoeien

Door zijn snelle groei wordt een haagliguster 3 tot 4 keer per jaar gesnoeid.  Geen nood wanneer je eens een snoeibeurt overslaat, deze haag trakteert je in de zomer op mooie witte kleine bloemetjes. Ook zullen in het najaar verschillende vogelsoorten de kleine blauwzwarte besjes die op de haag groeien zeker appreciëren. Let wel op. De besjes zijn niet eetbaar en ook de bloemetjes zijn giftig voor mensen.

Niet de tijd, de zin, de kennis of het materiaal om zelf je haag te snoeien? Schakel dan één van onze tuinmannen in. Ontvang hier vrijblijvend meerdere prijsoffertes op maat van tuinmannen in je buurt. Zo kan je prijzen vergelijken en er de meest interessante optie uitkiezen.

ligusterhaag snoeien