Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Sommige insecten zijn nuttig, andere zijn schadelijk

Uw tuin is eindelijk volledig afgewerkt zoals u het wil. Zonder enige aanwijsbare oorzaak beginnen er plotseling planten af te sterven. Bij nader onderzoek stelt u vast dat sommige planten schade vertonen aan de bladeren. Waarschijnlijk hebt u te maken met een insectenplaag. Een paar eenvoudige maatregelen kunnen er voor zorgen dat u veel problemen kan voorkomen.

Gebruik tijdens het verpotten van planten steeds verse potgrond. Zorg er ook voor dat de potten zuiver zijn. Eieren van insecten kunnen zeer lang overleven in de grond. Nieuw aangekochte planten kan men best gedurende de eerste maand gescheiden houden van uw tuin. Zet ze bv in een veranda of op het terras, ver genoeg verwijderd van de bestaande aanplanting. Op deze manier kan u een eventuele insectenplaag vermijden.

Verwijder alle uitgebloeide bloemen en dode bladeren van uw planten. Hierdoor hebben insecten veel minder kans om nesten te maken. Onderwerp uw planten regelmatig aan een onderzoek. Gebruik een vergrootglas om bladluizen op te sporen. Geef uw planten voldoende voeding. Sterke planten zijn veel beter bestand tegen aanvallen van insecten dan ondervoede planten. Zorg ook voor voldoende luchtcirculatie tussen de planten. Insecten houden van vochtige schaduwrijke plaatsen.

Mieren en wespen zullen geen schade aan uw planten toebrengen. Deze dieren kunnen zelfs nuttig zijn om andere, wel schadelijke, insecten te bestrijden. Bladluizen kunnen dan weer wel veel schade veroorzaken aan planten. Ze zijn groen of zwart van kleur en komen in grote hoeveelheden voor op planten indien u dit niet tijdig opmerkt.

 

Een tuin zonder insecten bestaat niet

U kan proberen om de bladluizen weg te krijgen door de aangetaste planten te besproeien met een aftreksel van brandnetels. Als de luizenplaag hardnekkig blijft duren zal u moeten overstappen op in de handel verkrijgbare biologische bestrijdingsmiddelen, of in het slechtste geval chemische bestrijdingsmiddelen.

Slakken (dit zijn geen insecten maar weekdieren) houden van vochtige plaatsen. Coniferen trekken slakken aan terwijl bepaalde kruiden zoals tijm sommige soorten slakken verjagen. Slakken zijn het lievelingsvoedsel van vogels. Als uw tuin uitnodigend is voor vogels dan zal u weinig of geen last hebben van slakken. Vooral naaktslakken eten graag jonge plantjes. Ze hebben een enorme eetlust die er voor kan zorgen dat nieuwe planten op 1 dag helemaal kaal gevreten worden.

Probeer om geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, vooral niet als u huisdieren hebt. Het gif dat de slakken dood is ook dodelijk voor huisdieren. Verwijder zoveel mogelijk slakken met de hand en controleer regelmatig, liefst dagelijks, uw planten.

Bladluizen en slakken zijn de meest voorkomende diersoorten die schade toebrengen aan planten. Er zijn er nog andere, maar wanneer uw planten in goede conditie verkeren zullen deze niet veel problemen veroorzaken. Probeer in elk geval om zo weinig mogelijk chemische producten te gebruiken ter bestrijding van insecten. Ook vogels, huisdieren, egels en ook de planten zelf, kunnen hier schadelijke gevolgen van ondervinden.

 

Compo Axoris : de noodrem bij insecten

Als uw planten en bloemen u dierbaar zijn, dan weet u dat een insectenplaag zowat het ergste is wat in uw tuin kan gebeuren. Uw tuin goed onderhouden en dagelijks controleren is dan ook zeer belangrijk. Met Axoris heeft Compo een reeks producten op de markt gebracht die uitermate doeltreffend zijn tegen de meest schadelijke insecten. Axoris bevat niet alleen een insecticide , maar ook een flinke dosis meststof.

Thiamethoxam is het actieve bestanddeel in de Axoris producten. Dit product zal door de plant via de wortels opgenomen worden en zo over heel de plant verdeeld worden. Thiamethoxam werkt onmiddellijk en langdurig (tot 16 weken). Gedurende deze periode is de plant beschermt tegen bladluizen, schildluizen, wolluizen, dopluizen, witte vlieg,…

Compo Axoris Quick-Sticks zijn staafjes die men in de potgrond moet steken. Ze bestrijden blad-, schild-, dop- en wolluizen en witte vlieg op kamer- en terrasplanten. Deze staafjes bevatten ook meststoffen waardoor uw planten een gelijkmatige dosis, gespreid over een langere periode, krijgen. Deze meststof bevat alle belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede groei. De staafjes beginnen al na 1 a 2 dagen te werken en blijven dit doen tot ruim 3 maanden na het toevoegen aan de potgrond. De aanbevolen verkoopprijs is 7,45 Euro.

Voor grote kuipplanten of grote bloembakken gebruikt men Compo Axoris Quick-Gran. Deze fijne korreltjes hebben een dubbele werking. In de eerste plaats zorgen ze er voor dat insecten uw planten met rust laten, en in de tweede plaats zorgen ze er voor dat uw planten gezonder worden. De fijne korreltjes moeten gelijkmatig over het oppervlak van de pot verdeeld worden en in de bovenste laag ingewerkt worden. De werking begint van zodra men de planten water geeft. Uw planten hebben maar 1 behandeling nodig om een heel seizoen veilig te zijn. De aanbevolen verkoopprijs is 12,30 Euro.

Als laatste is er nog de Compo Axoris Quick-Spray. Deze spuitbus bevat niet alleen Thiamethoxam maar ook het natuurlijke product abamectine. Dit laatste product is uitermate geschikt voor de bestrijding van spintmijt. De spuitbus kan gebruikt worden op alle planten zoals kamerplanten en buitenplanten. Het product heeft een langdurige werking wat de gezondheid van uw planten ten goede komt. De aanbevolen verkoopprijs is 10,80 Euro.