Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Een Japanse tuin volgt een aantal strikte regels

De aanleg van een Japanse tuin verschilt grondig van de aanleg van een Zen tuin. Er zijn een aantal typische Japanse elementen die niet in een Zen tuin voorkomen zoals een theehuis. Het is algemeen geweten dat de thee ceremonie een belangrijk deel uitmaakt van de Japanse cultuur, dus een theehuis mag eigenlijk niet ontbreken. Andere typische elementen zijn een ondiepe vijver, riviertjes, granieten rotsblokken die bergen voorstellen, een waterval, enz.

Hou er tijdens de aanleg van een Japanse tuin rekening mee dat u zo weinig mogelijk witte stenen gebruikt. Deze horen meer thuis in een Zen tuin. Gebruik liever zwarte of donkergekleurde stenen zoals leisteen. De echte stenen die uit Japan komen noemt men Kuroi Ko-Ishi, maar deze zijn vrij duur om aan te kopen. Maak ook gebruik van bomen die eenvoudig te snoeien zijn.

Het moeilijkste is om een goede leverancier van kwaliteitsstenen te vinden. Het aankopen van stenen zorgt bovendien voor de meeste problemen, vooral op logistiek vlak. Na de aankoop volgt de levering en indien het over een groot aantal stenen gaat dan kan dit wel eens problemen geven. U moet er voor zorgen dat de vrachtwagen toegang heeft tot uw tuin zodat de stenen met een kraan kunnen gelost worden. Vooral wanneer u grote stenen koopt wegen deze al snel 500 tot 1000 kg per steen. Het spreekt voor zich dat u deze onmogelijk zelf kan verplaatsen. U zal er dus moeten voor zorgen dat u reeds de nodige voorbereidingen heeft getroffen zodat deze zware stenen op hun definitieve plaats kunnen gelegd worden.

Bij de aanleg van een Japanse tuin speelt de keuze van de planten een belangrijke rol. Maar welke planten horen nu thuis in een Japanse tuin? De Hydrangea mag zeker niet ontbreken in een Japanse tuin. Delen van deze plant werden tijdens speciale gelegenheden gebruikt bij de thee ceremonie. Aucuba japonica (de naam zegt het reeds zelf) is een veel voorkomende Japanse plant die rode (niet eetbare) bessen draagt. Tijdens de aanleg van uw Japanse tuin kan u best voldoende ruimte voorzien voor deze struik aangezien deze vrij groot kan worden.

Ook de boompioen doet het vrij goed in een Japanse tuin. Oorspronkelijk komt deze struik uit de bergachtige streken in het noorden van China en werd hij in Japan geïntroduceerd in de 8ste eeuw. Als klimplant kan men haast niet anders dan kiezen voor de Wisteria floribunda. Deze heeft in Mei grote trossen paarsblauwe bloemen. Zo zijn nog honderden andere soorten van planten die u kan gebruiken bij de aanleg van een Japanse tuin.

Ook kenmerkend voor Japanse tuinen zijn kleine struiken en bomen. Tijdens de aanleg van uw Japanse tuin kan u er voor kiezen om alleen maar kleine varianten te planten, maar u kan er ook voor zorgen dat grote struiken en bomen klein blijven. Dit kan u bekomen door regelmatig te snoeien. De techniek die gebruikt wordt is dezelfde als bij Bonsai, en is dan ook zeer tijdrovend en arbeidsintensief. Concreet wil dit zeggen dat men alle nieuwe scheuten zo snel mogelijk moet verwijderen. Dit is anders dan met een snoeischaar het overtollige groen verwijderen. Met een snoeischaar knipt men bladeren stuk waardoor u meer kans heeft op bruine bladeren.

Hou er bij de aanleg van uw Japanse tuin rekening mee dat er verschillende ornamenten zijn die veel gebruikt worden in een dergelijke tuin. Zo heeft men de typische stenen bruggetjes die over riviertjes liggen en de traditionele Japanse lantaarns zorgen als het donker wordt voor een aangename sfeer. De aanleg van een Japanse tuin vereist vooral veel geduld.

 

Japanse tuinen hebben een symbolische waarde

Een Japanse tuin is het toonbeeld van evenwicht tussen de verschillende elementen. Dit evenwicht kan men bereiken door gebruik te maken van stenen met een natuurlijke vorm, waterpartijen, en een typische Japanse beplanting. De stenen in een Japanse tuin zijn nadrukkelijk aanwezig en ze zijn het symbool voor kracht. Hiermee verwijst men naar bergen en eilanden die in de Japanse cultuur een sterke spirituele waarde hebben.

Water is in de Japanse tuin het symbool voor puurheid of zuiverheid. Zolang de toepassing van water op een natuurlijke manier gebeurt (dus niet met fonteinen en dergelijke), kan men hiermee alle kanten uit zoals watervallen, beekjes, en vijvers. Probeer om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bekomen tijdens het aanleggen van de waterpartijen. Het is perfect mogelijk om het water met een pomp naar hoger gelegen delen in de tuin te brengen, maar zorg er dan wel voor dat de stroom naar beneden een natuurlijk verloop heeft. Als u het water in een andere richting wil sturen zal u gebruik moeten maken van natuurlijke elementen zoals stenen of zandbanken.

De oevers van een vijver worden in een Japanse tuin voorzien van wit zand. Dit zand is uniek in Japan omwille van de structuur (afgeronde zandkorrels) en zal men bij ons slechts moeizaam vinden, maar er zijn goede alternatieven op de markt. Door gebruik te maken van verschillende werktuigen kan men in het zand patronen aanbrengen. In de Japanse cultuur is het aanleggen van een evenwichtige en rustgevende tuin een kunstvorm waar men evenveel waarde aan hecht als aan de schrijfkunst.

Er zijn nog andere typische kenmerken aan een Japanse tuin. Zo kan men gebruik maken van lantaarns in steen om de tuin te verlichten. Ook een klein paviljoen in de tuin waar men tot rust kan komen behoort tot de mogelijkheden. In de traditionele Japanse tuin heeft een dergelijk paviljoen een grote symbolische waarde. Deze plaats zal men vooral gebruiken om te mediteren of om de theeceremonie uit te voeren. Als u voldoende plaats heeft in de tuin, dan kan u een grote vijver aanleggen met in het midden een eiland. Dit eiland is dan bereikbaar via een brug in Japanse stijl, of via een stenen pad.

Er zijn verschillende stijlen van Japanse tuinen mogelijk. Sommige hebben overwegend rotspartijen terwijl andere veel gebruik maken van vijvers en zand. De alom bekende rustgevende tuin waar u kan ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven is slechts 1 van de vele soorten van Japanse tuin die u kan maken. Het is ook mogelijk om een recreatieve tuin te maken terwijl u toch trouw blijft aan de Japanse filosofie.

Een wandeltuin heeft als bedoeling om de bezoeker langs zorgvuldig aangelegde paden een bepaalde weg te laten volgen waarbij deze langsheen alle belangrijke plaatsen zal gevoerd worden. Deze paden bestaan uit natuurstenen die niet bewerkt werden. De ruw gevormde stenen staan in contrast met de zachte uitstraling van de tuin, maar dit is ook de bedoeling omdat steen in de Japanse tuin het symbool is voor kracht, en kracht is in zijn meest pure vorm ook ruw.

Bij een Japanse tuin is de symbolische waarde van de gebruikte materialen belangrijker dan de esthetische waarde op zich. Zelfs de vorm van de afzonderlijke stenen of het patroon waarin men deze plaatst kan een bepaalde betekenis hebben. De Japanse tuin is een prachtige aanvulling op iedere woning, maar het vraagt enige ervaring en de nodig zorg om deze aan te leggen volgens de regels van de kunst, en om deze te onderhouden.