Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Natuursteen : De verschillende soorten

Natuursteen kan op verschillende manieren gebruikt worden in de tuin. Zo kan men tuinbeelden of ornamenten hebben in natuursteen, maar ook zitbanken, bloembakken, vijvers, en wandelpaden in natuursteen behoren tot de mogelijkheden. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen te verkrijgen, en deze hebben allen verschillende eigenschappen.

De meeste mensen gaan van de veronderstelling uit dat natuursteen geen onderhoud nodig heeft. Zonder onderhoud zal echter zelfs de hardste natuursteen van de beste kwaliteit na verloop van tijd gebreken vertonen. Ook het gebruik van de verkeerde reinigingsproducten of contact met chemische producten zal nare vlekken op het natuursteen achterlaten.

Het is belangrijk dat u weet dat natuursteen op regelmatige tijdstippen moet onderhouden worden. Om het natuursteen in topconditie te houden moet u natuurlijk op voorhand weten welk soort natuursteen u heeft. Elke soort vereist namelijk een andere manier van onderhoud. Het uiteindelijke doel is om een plan op te stellen dat u in staat stelt om het onderhoud op regelmatige tijdstippen uit te voeren waardoor het natuursteen zijn schoonheid blijft behouden.

Natuursteen moet regelmatig gereinigd, beschermd, en eventueel gerestaureerd worden want het is een natuurlijke samenstelling van meerdere mineralen die allen onderhevig aan slijtage zijn. De laatste jaren worden er duizenden tonnen natuursteen gewonnen uit steengroeven, en de vraag blijft nog steeds stijgen. Er zijn tientallen verschillende soorten natuursteen, de ene al sterker en slijtvaster dan de andere. Het meeste natuursteen komt uit landen zoals Italië, Spanje, Mexico, China, Indië, Griekenland, en Frankrijk.

 

Graniet is de hardste soort natuursteen

Kalksteen bestaat voor het grootste deel uit Calcium Carbonaat. Dit is het meest voorkomende mineraal op aarde. Het heeft geen korrel en weinig kristalstructuur waardoor het een glad oppervlak heeft. Het is verkrijgbaar in verschillende hardheden maar het is zachter dan marmer. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs, wit, geel, of bruin.

Zandsteen is een duurzame samenstelling van kwartskristallen. Het komt vooral voor in de kleuren lichtbruin en rood. Tegenwoordig minder gebruikt omdat het vrij poreus is.

Travertijn is een natuursteen met een beige tot rode kleur. Het wordt gevormd door het neerslaan van Calcium Carbonaat dat zich in het water van minerale bronnen bevind. Deze natuursteen is uitermate geschikt om te gebruiken als wandelpaden in de tuin. Deze steensoort heeft van nature kleine putjes en kanaaltjes in het oppervlak. Hierdoor krijgen de stenen een verweerd uiterlijk. Deze gaatjes kunnen opgevuld worden met een doorzichtige kunststof waardoor het onderhoud aanzienlijk eenvoudiger zal worden.

Marmer is kalksteen dat onder invloed van de hitte en de druk binnenin de aarde opnieuw gekristalliseerd is waardoor het harder en slijtvaster geworden is. Deze omzetting heeft ook tot gevolg dat andere gesteenten en materialen zich hebben kunnen mengen met de kalksteen. Dit heeft tot gevolg dat marmer steeds zogenaamde aders heeft. Ook is het beschikbaar in een groot aantal verschillende kleuren en patronen. Het is harder dan kalksteen, maar zachter dan graniet.

Leisteen is een natuursteen die opgebouwd is uit verschillende lagen. Hierdoor is het makkelijk in dunne plakjes te splijten. Leisteen is niet waterdoorlatend, maar wel zeer broos. Het kan geen hoge druk weerstaan zonder dat het breekt. Het is ook niet slijtvast. Het onderhoud is zeer eenvoudig dankzij de hoge dichtheid van het materiaal. Het is een zeer mooie natuursteen die echter steeds duurder aan het worden is door de steeds grotere vraag. Het aantal kleuren is beperkt tot zwart, grijs, en groenachtig.

Serpentijnsteen zal veelal gebruikt worden om beelden te maken en kan men reeds vinden op enkele meters diepte in bepaalde streken in Afrika. Het is een vrij dure steensoort omwille van het beperkte aanbod. Deze natuursteen heeft zowel zacht als harde varianten en voelt olieachtig aan.

Graniet is een natuursteen die tussen de 30 en 40% kwarts bevat, wat hem zeer hard maakt. Deze steensoort is overwegend alleen in donkere kleuren te verkrijgen. Het onderhoud is eenvoudiger dan bij marmer, maar deze natuursteen is nog steeds voor een klein deel poreus en dus ook gevoelig voor vlekken.

Het gebruik van natuursteen in de tuin kent de laatste jaren een sterke evolutie. Het is een investering die een meerwaarde geeft aan elke tuin.