Tuinaanleg: Tips & Tricks
Zelf uw tuin aanleggen is een hele klus
Als u zelf een tuin wil aanleggen, dan moet u zich op voorhand het eindresultaat proberen voor te stellen. Hou er ook rekening mee dat wanneer u zelf een tuin gaat aanleggen, dat deze er binnen een aantal jaar anders zal uitzien dan nu. Een tuin aanleggen is ook een werk dat gespreid moet worden over langere tijd omdat u zo een beter zicht zal krijgen op hoe uw tuin veranderd.
De tuin aanleggen is meestal de laatste klus bij een nieuwbouwwoning. De verleiding is dan ook groot om dit in snel tempo af te werken. Hierdoor zal men fouten maken die men anders eenvoudig kan vermijden. Het beste wat u kan doen is rustig de tijd te nemen en eventueel te wachten tot het volgende seizoen of het volgende jaar om met de aanleg van de tuin te beginnen.
Zelf je tuin aanleggen heeft als voordeel dat men van a tot z alles zelf kan bepalen. Als u bijvoorbeeld 5 tuinarchitecten een ontwerp voor uw tuin zou laten maken, dan zal u wellicht 5 totaal verschillende plannen te zien krijgen. De kans is zelfs groot dat geen enkel ontwerp aan uw verwachtingen zal voldoen.
Het allerbelangrijkste is dat u voldoende tijd neemt om het ontwerp te maken. Als voorbereiding kan u nu reeds bepaalde delen van de tuin voorzien van een dikke mulchlaag of van een laag kiezelsteentjes. Deze zullen het onkruid tegenhouden en reeds een eerste beeld scheppen van uw tijdelijke ontwerp. Als u later het ontwerp wil veranderen dan kan u snel en eenvoudig de mulchlaag of kiezelsteentjes weer verwijderen.
Zelf een tuin aanleggen geeft veel voldoening
Maak eerst een lijst van alle dingen die u in uw tuin zou willen hebben. Zet op deze lijst niet alleen alle planten maar ook alle voorwerpen zoals verlichting, waterpartijen, beelden, enz. Het is ook interessant om op uw lijst te zetten wat u juist verwacht van uw tuin. Heeft u graag een tuin die rust uitstraalt? Of wil u liever een tuin die een veilige thuishaven is voor tal van vogelsoorten?
Om te beginnen zet u het ontwerp in grote lijnen op papier. U kan tijdens dit stadium de grote groepen uittekenen. Deze zijn groepen van planten, waterpartijen of vijvers, rust en ontspanningsplaatsen, het terras, speeltoestellen voor de kinderen, het tuinhuis, enz. Deze indeling zorgt er voor dat u reeds van bij het begin een goed idee heeft van het uitzicht van uw tuin.
Vervolgens kan u ieder van deze groepen opdelen. Bij het zelf aanleggen van uw tuin heeft u de volledige vrijheid wat betreft de keuze van uw planten. Besteed hier de nodige zorg aan zodat u niet opgescheept zit met planten die veel onderhoud vergen terwijl u hiervoor misschien helemaal geen tijd heeft. Een plantencatalogus kan u de nodige informatie verschaffen.
Uw lijst met planten en voorwerpen is uw leidraad doorheen het aanleggen van uw tuin. Dit wil echter niet zeggen dat u niet mag afwijken van deze lijst want soms kan het zijn dat bepaalde zaken niet te verwezenlijken zijn. U kan eventueel ook gebruik maken van planten in pot. Deze kan u dan plaatsen waar u zelf wil.
Vogels geven een tuin extra leven
Van zodra het kouder begint te worden en de herfst er voor zorgt dat de bladeren van de bomen vallen, is het tijd om eens te denken aan de vogels in onze tuin. Zangvogels zorgen voor extra leven in de tuin dankzij hun mooie melodie en hun prachtige kleuren, zelfs tijdens de donkerste dagen. Het enige dat u moet doen om deze dieren in uw tuin te krijgen is er voor zorgen dat uw tuin uitnodigend is voor vogels.
Vogels hebben steeds meer moeite om in de grote steden en randgemeenten een goede schuilplaats te vinden. Groen gaat ten koste van de verstedelijking waardoor het natuurlijke habitat van de vogels stilaan verdwijnt. Door uw tuin aantrekkelijk te maken voor vogels kan u deze dieren een veilige plaats geven waar ze gedurende de winter kunnen overleven.
Om uw tuin zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels moet u er voor zorgen dat alle zaken die vogels nodig hebben aanwezig zijn. Dit zijn voedsel, water, en een veilig onderkomen. Om te beginnen kan u best eens kijken welke van deze dingen uw tuin reeds heeft. Heeft u reeds struiken of bomen in uw tuin die in de herfst en winter bessen of vruchten dragen? Neen? Dan zal u deze nodig hebben om vogels aan te trekken en om er voor te zorgen dat ze ook blijven.
De zaaddozen van sommige uitgebloeide bloemen zijn een goede bron van voedsel voor vogels. Dus ook bepaalde soorten van bloemen kunnen extra vogels aantrekken. U mag deze dan niet snoeien in het najaar omdat u anders ook de zaaddozen verwijderd. Vooral het zaad van zonnebloemen is zeer in trek bij allerlei soorten vogels.
Groenblijvende struiken of bomen bieden vogels bescherming tijdens de winter. De vogels gebruiken de bladeren om te schuilen voor koude temperaturen, regen, en sneeuw. Zo hebben vogels eveneens een veilige slaapplaats voor de nacht tussen de bladeren van deze groenblijvende planten. Ook hagen en klimplanten zijn zeer in trek bij vogels tijdens de winter.
U kan ook een hoekje van uw tuin speciaal inrichten voor vogels. Plant voldoende groenblijvende struiken kort bij elkaar, afgewisseld met struiken die vruchten dragen gedurende de herfst en winter. Zelfs een stapel snoeihout geeft vogels een veilig onderkomen omdat roofdieren, zoals katten, niet tussen de dichte takken kunnen komen.
Sommige vogels geven de voorkeur aan een holle boom om in te schuilen voor het barre winterweer. Dat niet iedereen een holle boom in de tuin heeft is geen probleem. U kan gewoon een nestkastje tegen een boom bevestigen. Dit kan u eventueel extra isoleren zodat de vogels beter beschermd zijn tegen de koude. Leg in elk geval voldoende stro ik het nestkastje en zorg er voor dat u het dak of een zijkant kan verwijderen zodat u het nestkastje regelmatig kan reinigen. Dit hoeft u maar 1 keer per jaar te doen, tegen het einde van de zomer.
Vogels zijn gek op water. Na een fikse regenbui ziet men regelmatig vogels een bad nemen in poelen met water. U kan dit eenvoudig zelf bekomen in uw tuin door gewoon een vogelbad te plaatsen. Zorg er voor dat het bad hoog genoeg staat zodat katten er niet bij kunnen. U moet ook regelmatig (liefst dagelijks) het water verversen. Sommige vogelbaden zijn verwarmd zodat deze niet kunnen dichtvriezen tijdens de winter.
Sommige planten en bomen die vogels aantrekken:
Morus (Moerbeiboom)
Cornus florida (Amerikaanse kornoelje)
Malus (Dwerg sierappel)
Juniperus virginiana (Virginische jeneverbes)
Picea (Sparrensoort)
Amelanchier (Krentenboompje)
Thuja occidentalis (Levensboom)
Callicarpa bodinieri (Schoonvrucht)
Aronia (Appelbes)
Sambucus nigra (Gewone vlier)
Viburnum opulus (Gelderse roos)
Viburnum plicatum tomentosum (Japanse sneeuwbal)
Rudbeckia (Zonnehoed)
Echinacea purpurea (Rode zonnehoed)
Eupatorium cannabinum (Koninginnekruid)