Tuinarchitectuur: Mogelijkheden
Met het programma 3D Tuin Designer kan u uw eigen droomtuin snel en eenvoudig zelf ontwerpen. Het programma bevat een ruime plantenencyclopedie met meer dan 7000 verschillende soorten planten, bloemen, bomen en struiken. Bovendien is er ook een uitgebreide database van 15000 3D voorwerpen zoals tuinmeubelen, verlichting, en nog veel meer die u kan gebruiken om uw tuin verder in te richten. U kan steeds een virtuele wandeling doorheen uw ontwerp maken en kijken hoe uw tuin er tijdens ieder seizoen uit zal zien. Dit is vooral handig omdat u zo er voor kan zorgen dat u de juiste planten voor uw tuin kiest.
Overzicht van de mogelijkheden
– De plantenencyclopedie is geïnventariseerd volgens de Nederlandse en Latijnse namen.
– Alle soorten zijn voorzien van prachtige foto’s.
– Planten kan men kiezen volgens type, hoeveelheid water, grondsoort, zonlicht, enz.
– Volg hoe de kleur van de bloemen, vruchten, en bladeren iedere maand verandert.
– Iedere soort is voorzien van informatie over oorsprong, klimaat, temperatuur, snoeien, enz.
– Vorstbestendigheid, besproeien, en behandeling van ruim 350 ziektes komen uitgebreid aan bod.
– Noteer uw eigen opmerkingen in de encyclopedie of maak zelf plantenfiches aan.
U kan met het programma uw eigen terrein tekenen, met uw afmetingen. Ook niveauverschillen kunnen perfect ingegeven worden. Vervolgens kan u het terrein bekijken in 3D. U kan ook kiezen uit 1 van de 70 reeds aanwezige voorontwerpen en dit aan uw wensen aanpassen. Het is zelfs mogelijk om uw eigen objecten in 3D te maken en deze te voorzien van de juiste kleur en textuur. Als u een zwembad heeft kan u dit met de Zwembad Assistent snel toevoegen aan uw tuin. U heeft geen zwembad maar zou eerst willen kijken waar u dit het best kan plaatsen? Geen probleem. De Zwembad assistent helpt u stap voor stap. Tot slot kan u uw geografische ligging ingeven zodat uren zonlicht correct berekend worden.
Strakke tuinen zijn rechtlijnig en geometrisch van vorm
Strakke tuinen kan men zowel bij moderne als bij klassieke woningen terugvinden. Bij klassieke woningen gaan strakke tuinen voor een sterk contrast zorgen tussen de woning en de tuin waardoor deze laatste nog meer gaat opvallen.
Kenmerkend voor strakke tuinen is het gebruik van voornamelijk geometrische vormen zoals rechthoeken, vierkanten, en cirkels. Men gebruikt zowel moderne als natuurlijk materialen naast elkaar. Zo is het perfect mogelijk om een strakke terrasvloer met natuursteen af te boorden met oude houten balken. Om het geheel compleet te maken plaatst men dan een moderne tuinset in aluminium of roestvrij staal op het terras.
Strakke tuinen kunnen ook voorzien worden van niveauverschillen. Zo kan men een lager gelegen deel van de tuin voorzien van een gazon waarin men roestvrij stalen boorden plaatst die ongeveer 10 centimeter boven het gras uitsteken. Vervolgens kan men de afgebakende ruimte opvullen met kiezelstenen. Wanneer u kinderen heeft is het wel aan te raden om de randen van het staal te voorzien van een bescherming zodat uw kinderen zich hier geen pijn aan kunnen doen.
Het hoger gelegen deel van de tuin is dan de blikvanger waar ook de meeste planten zullen staan. Hier kan men ook een vijver aanleggen en het water langs een roestvrij stalen goot naar het lager gelegen deel laten lopen. Voor een extra effect kan u bijvoorbeeld een kuip ingraven in het lager gelegen deel van de tuin en hier een net in staaldraad over spannen. Vervolgens giet u een dunne laag kiezelstenen over het net. Een pomp in de kuip zorgt er dan voor dat het water weer naar de vijver gepompt zal worden.
U krijgt dan een waterstroom die vanuit de vijver vertrekt en die schijnbaar in het niets oplost. Het beste resultaat krijgt u wanneer u de kuip diep genoeg ingraaft waardoor deze gelijk met het gazon komt. Zorg er wel voor dat u niet teveel kiezelstenen op het net aanbrengt omdat anders het gewicht te groot zal worden waardoor het net in de kuip zakt.
Ook het kleurgebruik is in strakke tuinen belangrijk. U gebruikt best zoveel mogelijk neutrale kleuren die voor contrasten zorgen. Zo kan men voor een witte muur bloembakken zetten in roestvrij staal. U mag natuurlijk wel steeds gebruik maken van accentkleuren. De meeste strakke tuinen hebben steeds een blikvanger. Probeer bijvoorbeeld eens een stuk van een muur in een opvallende kleur te verven. Dit trekt de aandacht waardoor men de nadruk kan leggen op omringende planten.
Water is steeds in beweging en zorgt voor sterke contrasten in een strakke tuin. Zo kan men een moderne fontein plaatsen aan de rand van een vijver. Tegenwoordig kan men in tal van speciaalzaken ook waterpartijen kopen die vervaardigd zijn uit natuursteen of roestvrij staal. Voor een strakke tuin kiest men best een model met een geometrische vorm zoals een kubus. Deze heeft bovenaan in het midden een opening waarlangs het water over de bovenzijde loopt waarna het langs de zijkanten terug naar beneden loopt in de vergaarbak. Hou er rekening mee dat een dergelijk voorwerp meestal zeer duur is.
Zeer populair zijn tegenwoordig de bollen in spiegelglas waar water overheen loopt. Dit geeft een zeer intrigerend en verrassend resultaat. Strakke tuinen zien er netjes en opgeruimd uit. Ze zijn de ideale tuin om tot rust te komen omdat alles zeer overzichtelijk geplaatst is. Hierdoor heeft men steeds een goed zicht over de tuin. Strakke tuinen kunnen ook voorzien worden van moderne sculpturen. Wat niet thuishoort in een strakke tuin zijn klassieke elementen zoals planten met een grillige groei, plastic tuinmeubelen, overdadig gebruik van kleur, ornamenten uit de vorige eeuw, enz,…..
Tuinarchitectuur kende een heropleving in de 16de eeuw
Tuinarchitectuur is het ontwerpen en inrichten van buitenruimten. In de eerste plaats heeft tuinarchitectuur tot doel om de buitenruimte een esthetisch correcte vorm te geven. Om te beginnen moet er een grondige studie gebeuren van de bestaande situatie zodat de architect zijn ontwerp hierop kan baseren.
Na deze studie gaat de architect zoeken naar de beste oplossing om de tuin om te vormen tot een meesterwerk. Hierbij zal er natuurlijk rekening gehouden worden met de wensen van de klant. Tuinarchitectuur omvat het uitwerken van een algemeen plan, het tekenen van een detailplan, het rekening houden met reeds aanwezige omgevingsfactoren, welke planten er gebruikt kunnen worden, het maken van een correcte offerte, en nog veel meer.
De geschiedenis van de tuinarchitectuur gaat terug tot in de Romeinse tijd. De Romeinen maakten gebruik van tuinarchitectuur op grote schaal zoals voor de aanleg van de grote stadstuinen in Rome. Met de val van het Romeinse rijk ging ook de kunst van de tuinarchitectuur verloren. Het duurde zelfs tot in de Renaissance voordat deze kunstvorm een heropleving kende.
Bewijs hiervan kan men vinden in de tuinen rond de Villa d’Este in Tivoli, Italië. In de 16de en 17de eeuw kende tuinarchitectuur absolute hoogdagen dankzij de aanleg van de tuinen rond het paleis van Versailles. Tegen de 18de eeuw werd tuinarchitectuur ook populair in Engeland. Tal van belangrijke locaties werden voorzien van tuinen die echte meesterwerken zijn, en deze zijn tot op de dag van vandaag onveranderd gebleven zijn.
In de 19de eeuw realiseerde men zich dat door het steeds groter worden van de steden, de planning van groene zones met de nodige zorg en voorbereiding moest gebeuren. De aanleg van tal van grote parken in de tweede helft van de 19de eeuw, zoals Central park in New York, heeft er voor gezorgd dat architecten zich gingen toeleggen op het zo doeltreffend mogelijk gebruik maken van de beschikbare ruimte. De tuinarchitectuur kende wederom een sterke heropleving.
Tuinarchitectuur is net als alle andere creatieve beroepen steeds in ontwikkeling. Tegenwoordig wordt er zeer veel aandacht besteed aan het design aspect van een tuin. De tuin moet er niet alleen goed uitzien, maar hij moet ook de levensstijl van de eigenaars weerspiegelen.
Vooral Ian McHarg heeft zijn stempel gedrukt op de tuinarchitectuur zoals we deze vandaag kennen. Deze ontwerper werkte vooral met verschillende lagen om zo een beter overzicht te krijgen over de uit te voeren werkzaamheden. Deze manier van werken lag aan de basis van het hedendaagse Geografische Informatie Systeem (GIS) wat in tal van beroepen onmisbaar geworden is.
Tuinarchitectuur bestaat uit meerdere disciplines zoals geografie, wiskunde, wetenschap, mechanica, kunst, plantkunde, technologie, sociale wetenschappen, en nog veel meer. Een tuinarchitect moet zowel een kleine tuin als een groot park kunnen aanleggen. Meestal moet de tuinarchitect een bestaande tuin opfrissen of wijzigen, maar ook het aanleggen van een tuin bij een nieuwbouwwoning behoort tot het takenpakket.
Tuinarchitectuur beperkt zich overigens niet alleen tot de gewone tuin. Ook de aanleg van daktuinen, regentuinen, botanische tuinen, arboreta, natuurreservaten, golfterreinen, sportvelden, en nog tal van andere projecten kunnen door een tuinarchitect gedaan worden. Bij openbare projecten zal hier nog bijkomen dat de architect rekening moet houden met de mogelijke bezoekers. Dus zal hij of zij de nodige wandelpaden moeten voorzien en er voor moeten zorgen dat de tuin voor alle bezoekers goed toegankelijk is.
Een goede tuinarchitect zal er voor zorgen dat uw tuin een oase van rust wordt waar u kan ontspannen. Tuinarchitectuur komt pas echt tot zijn recht wanneer u van uw tuin kan genieten.