Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

De mogelijkheden met tuintegels

Bestrating is een belangrijk onderdeel van elke tuin. Niet enkel voor het terras, maar bijvoorbeeld ook voor tuinpaden. Vaak kiest men daarbij voor tuintegels. Tuintegels bestaan er in verschillende materialen, elk met hun eigen eigenschappen en prijzen. Eenkeuze maken is dus niet altij makkelijk. Alles over de verschillende soorten tuintegels en de plaatsing ervan lees je in dit artikel.

Ga snel naar: MaterialenOndergrondTuintegels plaatsen: PatronenTuintegels plaatsen: WerkwijzeBeton voor terras maken

 

Materialen tuintegels

Welk materiaal je kiest voor de tuintegels zal vooral afhangen van jouw eigen voorkeur en de stijl van de tuin. We overlopen enkele mogelijkheden:

1. Betontegels

De nieuwste trend zijn de grote betontegels. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afmetingen. Naast de klassieke vierkanten tegels bestaan er ook zeskantige tegels. Deze zijn moeilijker te verwerken maar geven een minder strak eindresultaat.

Het beton dat voor deze tegels gebruikt wordt is meestal voorzien van stukjes natuursteen waardoor ze een ruwer uitzicht krijgen en slipvast zijn. Ook de bovenzijde van de tegels kan speciaal behandeld worden waardoor ze van uitzicht veranderen. Zo kan kan je kiezen voor geribde tegels of tegels met een bepaald patroon. Het meest bekende zijn wellicht de tegels waarbij de kiezels zeer goed zichtbaar zijn.

Hoewel betontegels vorstbestendig zijn, zijn ze wel gevoeliger voor zuren, chemicaliën, mossen en algen. Afhankelijk van de afwerking, ruw of glad, is de vervuiling makkelijk of net moeilijk te verwijderen.

⇒ Prijs betontegels: Gemiddeld €40 à €85 per m²

 

2. Natuursteen tegels

Natuursteen is een verzamelnaam voor allerlei steensoorten met een natuurlijke samenstelling. Voorbeelden zijn blauwe steen, graniet, leisteen, marmer, … Natuursteen tegels kan je krijgen in verschillende formaten en uitvoeringen (glad, ruw). Ze zijn relatief duur, maar wel goed bestand tegen vocht en onderhoudsvriendelijk.

Voorbeeld: Moderne tuinen voorziet men vaak van bestrating uitgevoerd in blauwe hardsteen. Dat is een zeer mooie en stijlvolle tegel die perfect aansluit bij strakke potten en plantenbakken. Deze tegels zijn verkrijgbaar in lichtgrijs of donkergrijs en de prijs ligt rond de 40 a 50 euro per vierkante meter. Het is een zeer duurzame steensoort die goed bestand is tegen slijtage en vorst.

⇒ Prijs natuursteen tegels: Gemiddeld €50 à €150 per m²

 

3. Keramische tegels

Keramische tegels zijn in de kern gekleurd en daardoor erg kleurvast. Ze hebben een natuurlijke look en worden daarom vaak om esthetische redenen gekozen. In vergelijking met betontegels (4cm) zijn keramische tegels (2cm) minder dik. Een vlakke ondergrond is dan ook van groot belang om te voorkomen dat de tegels scheuren.

⇒ Prijs keramische tegels: Gemiddeld €80 à €145 per m²

 

TIP: Een interessant alternatief voor tuintegels is asfalt. Door je tuin te bestraten met asfalt kies je voor een sterk, waterdicht en duurzaam materiaal. Bovendien zal jouw tuinbestrating als een mooi geheel ogen. Benieuwd naar meer info over asfalt als bestrating voor de tuin? Lees er alles over op https://www.asfalt.be/.

 

tuinbestrating asfalt

Ondergrond van bestrating

Naargelang het gebruik worden er andere eisen gesteld aan de ondergrond van bestrating. Een degelijke fundering is belangrijk om te voorkomen dat de tegels na verloop van tijd verzakken. Op een losse ondergrond, zoals gewone tuingrond, moet een dikke fundering gelegd worden. De losse ondergrond moet ook eerst goed aangetrild worden. Er zijn daarvoor speciale machines beschikbaar.

Bij gewone wandelpaden is een dunnere laag stabilisatiecement voldoende. Een mengeling van zand en cement als ondergrond volstaat dan. Veel is dus afhankelijk van de huidige ondergrond, de manier waarop de bestrating gebruikt zal worden en het soort bestrating.

Je kan in vrijwel elke doe-het-zelf zaak of bouwmarkt een kant-en-klaar mengsel kopen dat men kan gebruiken als funderingsmateriaal. Indien u twijfelt kan u best eerst raad vragen aan een vakman.

 

Tuintegels leggen in patronen

Er bestaan talloze patronen waarin je tuintegels kan leggen. Ook hier zal persoonlijke voorkeur de doorslag geven bij de keuze van het patroon.

Moderne en strakke tuinen varen wel bij strakke legpatronen, terwijl klassieke tuinen beter tot hun recht komen bij een molenpatroon of visgraatpatroon. Je kan uiteraard ook verschillende soorten stenen door elkaar gebruiken. Zo is het zeer mooi om moderne blauwe hardsteen te combineren met rustieke plavuizen of leisteen.

Sommige patronen geven de bestrating meer weerstand tegen verschuiving. Tegels die recht op recht liggen (met rechte voegen) hebben sneller de neiging om te verschuiven ten opzichte van elkaar. Dat is vooral het geval als de ondergrond niet goed werd voorbereid. Een legpatroon waarbij de stenen elkaar ondersteunen zorgt ervoor dat alles beter op zijn plaats blijft. Brede voegen tussen gladde stenen geven ook minder stevigheid dan nauwe voegen tussen ruwe stenen.

Verder kan je ook kiezen voor rechte paden of kronkelpaden. Hoe dan ook, de stijl van de tuin zal bepalend zijn voor de stijl van de paden. ⇒ Lees hier meer over tuinarchitectuur.

 

tuintegels

Tuintegels plaatsen

Bij het plaatsen van tuintegels hou je best rekening met volgende zaken:

1. Tegels bewaren

Als je de tuintegels op voorhand koopt, maar nog niet direct legt, zorg er dan voor dat je deze op een zo droog mogelijke plaats bewaart. Laat ze ook in de verpakking zitten indien mogelijk. Zo voorkom je dat de tegels bevuild raken of natregenen.

2. Vereist gereedschap

Om vlot te kunnen werken, heb je volgend gereedschap nodig: Een spade en een schop, een rubberen hamer, een rolmeter, een slijpmachine met een schijf geschikt om steen te snijden, een kruiwagen, een lange ijzeren of aluminium lat, een waterpas en een betonmolen voor grotere oppervlaktes. Anders volstaat een mengkuip.

3. Afgraven en gepaste ondergrond voorzien

Eerst en vooral moet men een deel van de grond afgraven tot op de stabielere onderlaag, welke normaal op 20 of 25 cm diepte begint. Bij het aanleggen van terrassen voorziet men op deze onderlaag een betonnen fundering. Voor wandelpaden is het niet nodig om een betonnen plaat te gieten. Meestal volstaat het om als ondergrond een mengsel van zand en cement te gebruiken. Eerst graaft men het tuinpad dus voor een deel uit tot wanneer men een vaste ondergrond heeft. Daarop  wordt dan het zand-cement mengsel uitgestort.

Hou er rekening mee dat je na het uitstorten van het zand-cement mengsel snel moet beginnen met het plaatsen van de tuintegels. Onder invloed van het vocht in de grond en de luchtvochtigheid zal het mengsel beginnen uit te harden waardoor het na verloop van tijd onmogelijk is om de stenen nog in het mengsel te drukken.

Tijdens het plaatsen dient men tegels uit verschillende pakken te mengen. Hierdoor vermijd je grote stukken vloer die onderling van kleur verschillen.

4. Voegen opvullen

De voegen tussen de tuintegels kan je opvullen met wit zand. Gebruik een borstel om het zand in de voegen te brengen. Je kan de volgende dag hetzelfde proces herhalen tot wanneer alle voegen mooi opgevuld zijn. Let op, wit zand blijft niet eeuwig tussen de tegels zitten. Je zal de voegen op regelmatige tijdstippen weer voor een deel moeten opvullen. Bij voegen die opgevuld zijn met zand krijg je ook vrij snel last van onkruid.

Het is beter en uiteraard veel sterker om de voegen op te vullen met cement of voegmortel. Wees hier echter zeer voorzichtig mee. Cement kan sommige natuurstenen aantasten, met onherstelbare schade tot gevolg. Het opvoegen moet zorgvuldig gebeuren zonder de stenen te besmeuren. ⇒ Lees hier meer over tuinaanleg.

 

Zo maak je beton voor het terras

Neem 3 delen cement, 6 delen zand en 13 delen grind. Doe alles in de betonmolen en laat dit goed mengen. Voeg water toe tot wanneer het mengsel stevig genoeg is maar niet meer uit elkaar valt. Het beton moet blijven kleven aan de schop. De betonplaat moet in 1 keer gegoten worden. Probeer het werk dus zeker op 1 dag klaar te hebben.

Met de metalen lat trek je het beton mooi glad. Hoe langer de lat, hoe moeilijker dit is maar ook hoe vlakker het beton komt te liggen. Bij zeer warm weer, of wanneer het beton in de volle zon ligt, moet je dit regelmatig nat sproeien om een te snelle verdamping van het water te voorkomen. Bij te snelle verdamping kan het beton scheuren. Gebruik de tuinslang om er een zachte nevel over te spuiten.

Na 1 week kan men zonder problemen over het beton lopen. Het is echter aangewezen om 3 tot 4 weken te wachten vooraleer men begint met het plaatsen van de tegels. Vooraleer je de tegels legt, moet je het beton goed proper maken. Gebruik water en een schuurborstel om de betonplaat zuiver te maken. Nadien afspoelen met water en droog trekken.

Om een zeer goede hechting te bekomen van de tegels strooi je eerst een beetje cement op het beton, waarna je dit gelijkmatig verdeelt met een borstel. Maak vervolgens het beton een beetje nat zodat je het vochtige cement met de borstel in het beton kan wrijven. De mortel die je gebruikt om de tegels vast te leggen bestaat uit 2 delen cement en 3 delen zand. Voeg er ook een waterafstotend product aan toe. Probeer een bol te maken van de mortel. Wanneer je hierop knijpt mag er geen water uitkomen en de bol moet mooi samenblijven.

Leg een laag mortel van 2 tot 3cm op het beton. Bestrijk geen te grote oppervlakte in een keer, want mortel droogt snel. Leg de tegels voorzichtig in de mortel en druk ze zachtjes aan. Indien de betonnen ondergrond zeer vlak is kunnen de tegels ook gelijmd worden. Hiervoor bestaan er speciale lijmsoorten in de handel.

 

tuintegels plaatsen