Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Vijver aanleggen: Info & Advies

Vijveraanleg gaat gepaard met heel wat keuzes. De belangrijkste beslissing is het soort vijver. Wil je een vijver met vissen, waterplanten of heb je het eerder voor een zwemvijver? Verder moet je ook nadenken over de mogelijkheden op vlak van ligging, grootte, materiaal, beplanting, filtering, … Info en tips bij het aanleggen van een vijver ontdek je hier.

Ga snel naar: VijversoortenVijveronderhoudAlgenLocatie vijverVijveraanleg
 

Soorten vijvers

Als je beslist hebt om een vijver aan te leggen dien je eerst en vooral het soort vijver te kiezen. Een overzicht van de mogelijkheden:

1. Tuinvijver

Een tuinvijver, ook wel sier- of plantenvijver genoemd, is de populairste vijversoort. In een tuinvijver spelen planten en weinig, niet vervuilende vissen de belangrijkste rol. Aangezien dit soort vijvers dicht bij de natuur staan, zullen er ook andere dieren (vogels, insecten, …) te vinden zijn.

De bedoeling is om daarbij naar een biologisch evenwicht te streven tussen de verscheidene waterplanten en dieren/vissen. Vijvers met meer vissen dan waterplanten noemen we visvijvers.

Wat met het onderhoud? Het onderhoud van een tuinvijver blijft beperkt. De vijverplanten vragen daarbij de meeste zorg. Het biologisch evenwicht kan je makkelijk in stand helpen houden door het organisch afval van de bodem te halen. Bij een goed evenwicht is een filterpomp in principe ook overbodig.

⇒ Richtprijs tuinvijver: €2000 à €3000 (incl. btw)

tuinvijver aanleggen

2. Natuurvijver

Door een natuurvijver aan te leggen plaatst je de natuur centraal. De vijver vormt een toevluchtsoord en voortplantingsplaats voor al het dierlijk leven (vogels, kikkers, …) in de buurt. Vissen horen niet echt thuis in een natuurvijver aangezien ze de larven of eieren van de andere aanwezige dieren opeten.

Gezien het natuurlijke karakter wordt bij een natuurvijver het dichtingsmateriaal, om het water vast te houden, vaak achterwege gelaten. Om een te laag waterpeil of uitdroging van de vijver te voorkomen, kan je ook ecologische dichtingsmateriaal gebruiken.

Wat met het onderhoud? Een natuurvijver vraagt geen onderhoud en moet met rust gelaten worden. Het is ook de goedkoopste vijversoort. De kosten beperken zicht tot de aankoop van afdichtingmateriaal en inheemse planten.

⇒ Richtprijs natuurvijver: €1000 à €2000 (incl. btw)

natuurvijver aanleggen

3. Zwemvijver

Een zwemvijver combineert het natuurlijke karakter van een vijver met de luxe van een zwembad. Het grote voordeel is dat het zo’n 20% à 30% goedkoper is dan een zwembad. Een zwemvijver is meestal opgesplitst in 2 delen, een zwemgedeelte en een natuurlijk gedeelte dat instaat voor de filtering.

Je kan verschillende soorten zwemvijvers aanleggen. Een standaard variant heeft een rechthoekige vorm en een apart zwem- en plantengedeelte. Een natuurvijver heeft een meer natuurlijke vorm. De planten staan daarbij in het zwemgedeelte. Een andere mogelijkheid is een zwemvijver met vissen.

Wat met het onderhoud? Een gewoon zwembad vraagt een nauwkeurig onderhoud. Bij een zwemvijver daarentegen regelt de natuur zelf het onderhoud. Vaak wordt in een zwemvijver wel een mechanische filter voorzien als aanvulling daarop. Chemische producten zijn overbodig.

⇒ Richtprijs zwemvijver (30 m²): €20.000 (incl. btw)

zwemvijver aanleggen

4. Koivijver

Een laatste vijversoort is de koivijver. Zoals de naam het zegt, is deze vijver helemaal bedoelt voor het houden van koikarpers. Een koivijver is verschillend van een vijver met vijverplanten of met goudvissen. Dat komt omdat Koi’s sommige planten opeten. Je bent dus beperkt in plantenkeuze.

Ook moet de vijver vrij groot zijn omdat sommige soorten Koi’s groot kunnen worden. Voor de grote vissoorten is een waterinhoud van 5000 liter het absolute minimum. Meer is beter. Het diepste punt moet minimum 90 centimeter zijn, hoe dieper hoe beter, vooral voor de grote soorten Koikarpers.

Wat met het onderhoud? In een koivijver is een krachtig filtermechanisme noodzakelijk om helder water te behouden.

⇒ Richtprijs koivijver: €4000 à €6000 (incl. btw)

koivijver aanleggen

Vijveronderhoud

Net als de tuin, moet ook de vijver onderhouden worden. Een slecht onderhouden vijver begint er al snel uit te zien als een groene poel die een onaangename geur verspreid. Door de vijver op regelmatige tijdstippen te onderhouden je dat vermijden. Hoe?

  • Controleer en reinig regelmatig de filter en pomp.
  • Zorg voor een regelmatig onderhoud (bvb. snoeien) van de vijverplanten.
  • Ga na of er zieke vissen in de vijver zitten en haal ze eruit.
  • Hou de bodem schoon.
  • Probeer bladeren en ander vuil uit de  vijver te houden (vooral in geval van een zwemvijver).

 

Algen problemen

Het meest voorkomende probleem in elke vijver is een overmatige aangroei van zweefalgen of draadalgen. Algen hebben licht nodig om te kunnen groeien. Een vijver waar gedurende de hele dag de zon op schijnt zal dan ook zeer snel overgroeid geraken met algen.

Ook een overvloed aan voedingsstoffen in het water en onvoldoende vijverplanten die deze voedingsstoffen opnemen, zullen ervoor zorgen dat algen vrij spel hebben. Het is daarom belangrijk dat de vijver zijn eigen biologisch evenwicht kan vinden en behouden.

Oplossingen

Een goede oplossing is om het water in de vijver regelmatig te verversen. Let wel op dat je niet teveel water in 1 keer ververst aangezien dat het evenwicht in de vijver kan verstoren. Gebruik voor het verwijderen van draadalgen ook best geen chemische producten. Er bestaan genoeg natuurlijke (biologische) middelen op de markt om deze algen doeltreffend te bestrijden.

De eenvoudigste oplossing tegen teveel zweefalgen is om ervoor te zorgen dat er minder direct zonlicht op het wateroppervlak van de vijver schijnt. Drijvende planten en waterlelies zijn uitermate geschikt om dat zonlicht tegen te houden. Probeer om 50% van het wateroppervlak af te schermen van de zon. In geval van grote vijvers plaats je best een ruime hoeveelheid zuurstofplanten in de vijver.

Verder kan je ook een UV-lamp voor de vijver installeren. Het water wordt door deze toestellen gepompt waardoor de zweefalgen afsterven dankzij de UV-straling. Deze methode is onschadelijk voor alle andere levende planten en dieren in de vijver en geeft goede resultaten.

 

onderhoud vijver

Geschikte locatie voor vijveraanleg

De vijver is een belangrijk onderdeel van de tuinaanleg. Een vijver moet dan ook op de daarvoor geschikte plaats komen. Je hebt er het meeste plezier aan als deze kort bij de woning ligt. Kies dus een plaats uit vanwaar je de vijver gedurende het hele jaar kan zien.

Zorg ervoor dat er geen overtollig regenwater in de vijver kan lopen. Regenwater bevat meestal chemische stoffen die de vissen en vijverplanten schade kunnen toebrengen. Verhoog eventueel de rand rondom de vijver zodat regenwater afkomstig van de tuin niet in de vijver loopt.

Vermijd ook om de vijver kort bij bomen en grote bladverliezende planten te plaatsen. Afvallende bladeren kunnen het evenwicht in het water verstoren wanneer deze naar de bodem zinken en composteren. Bladeren moeten zoveel mogelijk uit de vijver gehaald worden.

 

Een vijver aanleggen vraagt planning vooraf

Na het bepalen van de locatie van de vijver, moet je nadenken over de grootte ervan.  Leg met een lang touw de gewenste omtrek van de vijver uit. Zo krijg je een goed idee van de grootte van de vijver. Hou er echter rekening mee dat een volledig afgewerkte vijver er ongeveer 20% tot 30% kleiner zal uitzien dan wat je eerst had gedacht.

Een grote vijver is eenvoudiger te onderhouden omdat de kwaliteit van het water langer hetzelfde blijft. Kleine vijvers zijn zeer gevoelig aan overmatige regenval of vervuiling door bladeren omdat de hoeveelheid water niet genoeg is om een eigen mini ecosysteem in stand te houden.

Bij het uitgraven van de vijver mag de grond niet teveel aflopen naar 1 kant. Daardoor kan men problemen krijgen tijdens het vullen van de vijver waarbij het water aan de ene kant bijna overloopt terwijl aan de andere kant het water nog een heel stuk onder de rand van de vijver staat.

Bij het uitgraven wordt zowel een diep als ondiep gedeelte voorzien. Daardoor zorgt men ervoor dat er aan de rand van de vijver een strook ondiep water is waar het gemakkelijk is om planten te zetten. Vooraleer men de vijverfolie legt kan men eerst nog een onderlaag leggen. Dat is niet echt vereist, maar verlaagt het risico op beschadiging van de vijverfolie. Nadien kan men beginnen met het plaatsen van stenen op de bodem van de vijver. Ook het maken van een eventuele waterval kan nu van start gaan.

De folie blijft op zijn plaats liggen door stenen rondom de rand van de vijver te leggen bovenop de folie. De vijver kan nu vollopen met water. In geval van leidingwater, laat je de vijver best een paar weken rusten. Ondertussen kunnen stilaan waterplanten toegevoegd worden. Vissen kunnen beter nog even wachten tot wanneer het water van zichzelf een ecosysteem heeft ontwikkeld waar vissen zich goed in voelen.

 

TIP: Je doet er goed aan de aanleg van de vijver over te laten aan een professional. Deze heeft de nodige kennis en ervaring om de klus tot een goed einde te brengen. Zo ben je verzekerd van kwaliteit en een correcte vijveraanleg.