Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
TUINEN-INFO.BE Tuin inspiratie & Tuinaanleg tips
TUINEN-INFO.BE

Zwembad aanleggen: Info & Prijzen

Een zwembad aanleggen gaat gepaard met heel wat keuzes. Ga je voor een opbouw- of inbouwzwembad? Uit welk materiaal moet het zwembad bestaan? Voorzie je extra’s zoals zwembadverwarming, zwembadafdekking, …? In dit artikel helpen we je alvast op weg en overlopen we de mogelijkheden met hun prijzen.

Ga snel naar: InbouwzwembadOpbouwzwembadMaterialenZwembadverwarmingZwembadafdekking

 

Inbouwzwembad vs. opbouwzwembad

Eerst en vooral moet je de keuze maken of je een inbouw- of opbouwzwembad wil. De naam zegt het zelf. Een inbouwzwembad komt in de grond te zitten, een opbouwzwembad plaatst men op de grond.

1. Inbouwzwembad

Het assortiment inbouwzwembaden wordt veelal opgesplitst in 3 groepen: De monoblock zwembaden, bouwkundige zwembaden en overloopzwembaden.

Een monoblock zwembad is een prefab inbouwzwembad dat op voorhand bij de fabrikant gemaakt wordt. Zo kan het kant-en-klaar en in 1 stuk op locatie worden geleverd. De prijs van zo’n monoblock zwembad kan verschillen afhankelijk van de grootte, het gekozen materiaal en de bereikbaarheid van de locatie. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs van €25.000 à €30.000 euro (incl. plaatsing) voor een model van 8x4m.

Een bouwkundig zwembad wordt volledig op maat en naar jouw eigen wens gemaakt. Je hebt dus alle vrijheid op vlak van vorm, grootte, materialen, … Deze keuzevrijheid maakt dat de prijzen erg kunnen verschillen. Voor een basis bouwkundig zwembad kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen 30.000 en 40.000 euro.

Bij een overloopzwembad staat het waterniveau even hoog als de rand van het zwembad, met een mooi spiegeleffect als resultaat. Dit soort zwembad zorgt ook voor een betere filtering. De extra technische voorzieningen, een afvoer rond het hele zwembad en een boord die volledig waterpas moet liggen zorgen voor extra materiaalkosten en werkuren. Voor een zwembad van 10x4m betaal je gemiddeld €70.000.

⇒ Uitgebreide info over het inbouwzwembad en allerlei andere info rond zwembaden vind je op www.zwembadkopen.be.

2. Opbouwzwembad

Een opbouwzwembad is een prefab zwembad dat men bovengronds plaatst. Het is het perfecte alternatief voor mensen die een zwembad willen zonder de graafwerken. De zijkant kan afgewerkt worden in een materiaal naar keuze. Hout en metaal zijn daarbij erg in trek. Voor een houten opbouwzwembad van 4x4m betaal je gemiddeld €3.500 à €4.000.

Ook kunststof opbouwzwembaden, bvb van het merk Intex of Bestway, zijn populair. Gezien het licht materiaal kunnen deze kunststof varianten eenvoudig op- en afgebouwd worden wanneer jij dat wil. De prijzen variëren van €100 tot €900, afhankelijk van de gewenste grootte.

 

voorbeeld zwembad

Mogelijke materialen zwembad

Een zwembad is mogelijk in verschillende materialen. Hout, polyester en beton zijn daarbij het populairst.

Hout is erg in trek als buitenafwerking voor opbouwzwembaden. Het geeft jouw zwembad dan ook een warme, natuurlijke en authentieke uitstraling. Langs binnen kunnen deze zwembaden afgewerkt worden met o.a. polyester of tegels.

Een polyester zwembad is eigenlijk een monoblock zwembad. Het is een licht, sterk en onderhoudsvriendelijk materiaal met een zacht oppervlak.

Bij een zwembad uit beton gaat het vaak om een bouwkundig zwembad. Ook deze zwembaden kunnen langs binnen afgewerkt worden met o.a. polyester, tegels of een klassieke zwembadliner.

 

voorbeeld opbouwzwembad

Extra’s: zwembadverwarming en zwembadafdekking

Een zwembad kan je voorzien van allerlei handige extra’s. Het meest onmisbaar zijn de zwembadverwarming en zwembadafdekking.

1. Zwembadverwarming

Wil je niet alleen in de zomer, maar ook in de lente, herfst en misschien zelf in de winter kunnen genieten van jouw zwembad? Dan is zwembadverwarming een interessante keuze.

Een zwembad verwarmen kan op verschillende manieren. Via een warmtewisselaar, met een warmtepomp,  via collectoren op zonne-energie, … De keuze zal afhangen van jouw eigen wensen en budget.

Een warmtepomp is het meest aangeraden. Daarmee verbruik je zo’n 600 euro aan elektriciteit van Pasen t.e.m. september.

2. Zwembadafdekking

Zwembadafdekking via een zwembadrolluik zorgt dan weer voor isolatie waardoor je warmteverlies van het zwembadwater kan beperken. Bovendien houdt het vuil uit het zwembad en voorkom je dat kinderen of huisdieren zonder toezicht in het water belanden.

Een zwembadrolluik of zwembadlamellen worden gemaakt van PVC of polycarbonaat. Ze zijn hol van structuur of hebben een kern van kunststof schuim (volle lamellen of geschuimde lamellen). De dikte van de lamellen en het isolatiemateriaal in de lamellen bepalen de isolatiewaarde van het zwembadrolluik.

De prijs van een zwembadrolluik is afhankelijk van het soort lamellen, de bediening en het systeem (opbouw / inbouw). De prijs kan daarbij variëren van €5000 voor een standaard opbouwsysteem tot €10.000 voor een inbouw rolluik.

 

zwembadafdekking